Άρνηση των τραπεζών στη χρηματοδότηση ιδιωτών επιχειρηματιών και επαγγελματιών

Άρνηση των τραπεζών στη χρηματοδότηση ιδιωτών επιχειρηματιών και επαγγελματιών

Αρ. Πρωτ. 17551/07.06.2011

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Σχεδόν όλος ο κόσμος αυτή την εποχή αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Οι ιδιώτες λόγω της μείωσης των μισθών τους, ενώ οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται καθημερινά με τα έξοδα των Ελληνικών νοικοκυριών να τους πνίγουν.

Από την άλλη πλευρά οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης της αγοράς αντιμετωπίζουν σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, με τον τζίρο τους να έχει μειωθεί πάρα πολύ.

Ωστόσο, τα πάγια έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεών τους (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, μισθοί, εισφορές προς το ΙΚΑ, ΦΠΑ κλπ.)  εξακολουθούν να υφίστανται.  

Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, κάποιοι από αυτούς καταφεύγουν στη λύση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, προσπαθώντας να πάρουν κάποιο δάνειο έως ότου καταφέρουν να ξεπεράσουν τη δύσκολη περίοδο που διανύει η αγορά.

Στους μεν ιδιώτες όσο υψηλό εισόδημα κι αν έχουν οι τράπεζες τους απαντούν ότι δεν μπορούν να τους εγκρίνουν κάποιο δάνειο γιατί δεν  είναι σίγουρο αν θα εξακολουθήσουν να έχουν δουλειά.

Στους δε επιχειρηματίες και επαγγελματίες, παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται πολλά χρόνια στην αγορά και διαθέτουν ακίνητη περιουσία η οποία μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπιστία τους ότι οι τράπεζες δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, αντιμετωπίζουν την άρνηση των τραπεζών.

Να επισημάνουμε ότι και οι ιδιώτες, επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που δέχονται την άρνηση των τραπεζών δεν έχουν δυσμενή στοιχεία σε βάρος τους.

Ιδιώτες, επιχειρηματίες και επαγγελματίες αιτούνται δάνεια κι ενώ έχουν ξοδέψει αρκετά χρήματα ως  έξοδα φακέλου, οι τράπεζες τους αρνούνται την δανειοδότηση.

Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν λάβει κρατική ενίσχυση.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Γιατί οι τράπεζες αρνούνται την υγιή χρηματοδότηση των ιδιωτών, επιχειρηματιών και επαγγελματιών, αφού έχουν λάβει τόσα μεγάλα ποσά ως κρατική ενίσχυση;

- Με ποια αιτιολογία οι τράπεζες αρχικά δέχονται τις αιτήσεις δανειοδότησης, εισπράττουν τα έξοδα φακέλου και  μετά την απόρριψή τους αρνούνται την επιστροφή των εξόδων του φακέλου;

Απαντήσεις Υπουργείων

Οι Ερωτώντες Βουλευτές     

Νικολόπουλος Νικόλαος

Καράογλου Θεόδωρος 

Καριπίδης Αναστάσιος